Kuohenmaan-Haapaniemen historiaa

Vireää toimintaa viisikymmentä vuotta

Kisan kyläjaostoista vielä yksi on olemassa: Kuohenmaan-Haapaniemen alaosasto. Viikottain alaosasto liikuttaa kyläläisiä kahdesta kolmeen kertaan viikossa. Ohjelmassa on lentopalloa, jumppaa, urheilukoulua ja Puuhis-kerhoa. Lisäksi järjestämme erilaisia liikunnallisia tapahtumia useita vuoden aikana.

Mistä kaikki alkoi?

Sysäys oman kyläjaoston perustamiseksi saatiin kesällä 1963, kun vieraaksi saapui kirkonkylältä Kisan tyttöjen pesäpallojoukkue. Kylän alkeelliselle kentälle vieraat suorastaan naureskelivat. Nauru kuitenkin loppui lyhyeen, kun peli alkoi. Lopulta kuohenmaan tytöt voittivat pelin 42-0. Tulos innosti tyttöjä valmentaneen Pentti Okkosen hoitamaan kylän oman alaosaston perustamista.

Kangasalan Kisan Kuohenmaan-Haapaniemen alaosaston perustava kokous pidettiin 3.10.1963. Kuohenmaan koululla järjestettyyn tilaisuuteen osallistui 35 henkilöä. Kokouksessa käytiin vilkas keskustelu ja puheenvuoroissa otettiin innokkaasti kantaa oman kyläosaston puolesta. Puheenjohtajaksi valittiin opettaja Pentti Okkonen.

Pesäpallo paraatilaji

Urheilutoiminnan painopiste oli alkuaikoina hiihdossa, pesäpallossa ja suunnistuksessa. Myöhemmin tulivat mukaan myös maastojuoksu ja jalkapallo. Hiihdossa voitettiin pitäjänmestaruuksia, ja Hämeen piirin maastojuoksukilpailuissa tytöt saavuttivat useana vuonna mitalisijoja alle 16-vuotiaiden sarjassa.

Menestyksekkäin laji oli kuitenkin pesäpallo. Jo keväällä 1964 Okkosella oli koossa tyttöjoukkue, joka ilmoitettiin naisten piirisarjaan. Menestys oli alusta alkaen erinomainen. Joukkue voitti kaudella 1965 kaikki ottelunsa piirinsarjassa ja nousi Suomi-sarjaan, jossa pelasi kaksi pelikautta. Huonot harjoittelumahdollisuudet haittasivat suorituksia. Koulun piha oli auttamatta liian ahdas, kun olisi pitänyt harjoitella täysimittaisilla kentillä käytäviä otteluja varten.

Vuosina 1967-69 pelasi alle 15-vuotiaiden tyttöjen joukkue pääskysarjassa voittaen joka vuosi Hämeen piirin mestaruuden. Myöhemmin osa näistä tytöistä nousi naisjoukkueeseen, joka vielä 1970 voitti piirinsarjassa kaikki ottelunsa.

Kuohenmaan pesäpalloilun kulta-aika päättyi ja pelit sarjatasolla loppuivat koulun lakkauttamiseen ja valmentajan poismuuttoon. Onneksi entisen koulun yläluokka ja piha-alue jäi kyläläisten käyttöön, ja näin oli mahdollista harrastustoiminnan jatkuminen.

Kilpahiihdosta kuntourheiluun

Hiihto oli alaosaston vahva laji 1970- ja 1980-luvuilla. Hiihdossa saavutettiin useita piirinmestaruuksia. Olosuhteet hiihdon harrastamiseen paranivat merkittävästi, kun alaosasto hankki oman moottorikelkan vuonna 1980. Latuverkkoa ylläpidettiin alaosaston toiminta-alueessa ensin 25 km ja pian latuverkko laajeni yli 40 kilometriin.

Kun taitoa ja rutiinia karttui, pystyttiin hoitamaan suurempienkin kilpailujen ja laturetkien järjestelyt. Kuohenmaassa järjestettiin mm. monet Kisan mestaruushiihdot, osastojen väliset viestikisat, Hopeasomman paikalliskilpailut ja lapsille sekä nuorille tarkoitetut Roope-hiihdot, joissa osanottajamäärä saattoi lähennellä sataa. Eniten hiihtäjiä Kaarinan kierrokseen kuuluneella laturetkellä oli vuonna 1982, jolloin laturetken kiersi kaikkiaan 181 hiihtäjää.

Vähitellen 1980-luvun kuluessa painopiste muuttui kilpaurheilusta kuntourheiluun. Ajatuksena oli, että henkilöt, jotka haluavat harrastaa kilpaurheilua, löytävät siihen mahdollisuuden lähiseudulta. Kyläläisille haluttiin tarjota enemmän mahdollisuuksia kuntourheilun harrastamiseen. Halkohaavan hölkkä tuli mukaan ohjelmaan seitsemänkymmenluvun lopulla. Pesäpalloa pelaillaan enää lähinnä urheilukoulussa, mutta lentopallo on jatkunut alaosaston viikoittaisena harrastusmuotona nykypäivään asti. Vuonna 1982 alkoivat alaosaston järjestämät jumpat, jotka edelleen joka keskiviikko kokoavat Kuohenmaan koululle innokkaita lajin harrastajia.

Edellytykset luisteluharrastukseen korjaantuivat, kun koulun kentän laajennus vihdoin toteutettiin 1990-luvun alussa. Kentälle rakennettiin kaukalo marraskuussa 1992. Tästä lähtien alaosasto on järjestänyt talvisin viikoittaisia peli-iltoja niin lapsille kuin aikuisille.

Viisikymppiset

Kangasalan Kisan Kuohenmaan-Haapaniemen alaosasto on toiminut eteläisellä Kangasalla jo yli viidenkymmenen vuoden ajan. Tarkoituksena on ollut tarjota urheilumahdollisuuksia täällä syrjäkulmalla asuville. Mukavasti kyläläiset ovat osallistuneet ja tuoneet myös lapsensa mukanaan. Näin joillakin perheillä on jo neljäs sukupolvi mukana alaosaston toiminnassa.

Alaosaston viisikymppisiä juhlittiin heinäkuun helteessä kesällä 2013. Ilma suosi tilaisuutta, ja väkeä tuli paikalle runsaasti. Juhlan ohjelma oli rakennettu varsin urheilulliseksi, ja vieraidenkin toivottiin pukeutuvan mieluummin verkkareihin kuin juhlapukuihin. Ohjelma aloitettiin perinteisillä maastojuoksuilla. Alaosasto oli haastanut Liuksialan lentopalloilijat pelaamaan kylien herruudesta. Jännittävien vaiheiden jälkeen, äänekkään kannustajajoukon myötävaikutuksella, voitto saatiin jäämään Kuohenmaahan.

Iltapäivällä ohjelmassa oli luontopolku, jonka reitti tällä kertaa kulki aina rantaan saakka. Samalla saatiin ihastella muutama vuosi sitten talkoilla tehtyä laavua, jota kaikki juhlavieraat eivät olleet aiemmin nähneetkään. Koulun pihamaalla oli vielä muutamia kisailuja, joista vaikeimmaksi osoittautui kesähelteellä suoritettu nopeushiihto.